luni, 10 septembrie 2007

Televizorul chiar devine tembelizorul?

CNA a pornit o noua campanie de trezire a populatiei. De data asta nu mai este vorba de celebrele slogane „Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii”, „Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi” sau altele de gen. Nu. De data asta CNA-ul s-a orientat foarte bine si se adreseaza acum parintilor pentru a-i convinge pe acestia ca televizorul nu are mereu un efect benefic asupra urmasilor lor.
„Nu lasa copilul educat de televizor!”. Acesta este sloganul noii campanii a Consiliului National al Audiovizualului si se refera la realitatile false sau prost intelese de copii care ajung sa cauzeze tragedii. In America au inceput sa se inmulteasca atacurile armate din scoli generale si licee organizate de cate un adolescent cretin, care a vazut prea multe filme. Mai nou situatiile de gen s-au extins si in Anglia, acolo unde un baiat din Liverpool a fost impuscat mortal in timp ce juca fotbal de catre un adolescent care a fugit apoi pe bicicleta.
Cele 3 filmulete ale acestei campanii sunt perfect realizate. Cei care vor sa se convinga de asta trebuie doar sa de un click pe fiecare din ele, putin mai jos. Din pacate situatiile din promo-uri este cat se poate de reala. Traim intr-un secol dominat de tehnologie si informatie. Dar asta inseamna un echilibru, pe care multi nu il au. Si in nici un caz un copil de 10 - 11 ani. Mergand zilnic pe strada poti observa influenta TV-ului asupra populatiei in general. Copii care cred ca au puteri supranaturale si se arunca de pe la geamuri, altii care se joaca cu pistoale si ajung sa isi impuste cei mai buni prieteni sau fete care cred ca a face sex la 12 ani inseamna ca sunt femei si ca trebuie sa fie respectate ca atare.
In acelasi timp si Politia Romana a declansat o noua campanie de prevenire a accidentelor de circulatie. Cu filmulete la fel de reale. Dar despre asta... poate in alt articol. Pana atunci... voie buna (ca sa fur si eu expresia lui Andi Moisescu)!






2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte buna initiativa CNA-ului. Copiii in ziua de azi sunt foarte violenti si lipsiti de respect, acestea fiind in mare masura datorate televizorului, dar in acelasi timp si parintilor care nu au timp sau pur si simplu nu stiu cum sa ii protejeze. Propun o campanie de educare a parintilor...

Ionut spunea...

Singura educatie pe care mi-a dat-o televizorul in cei aproape 20 de ani pe care ii am a fost limba italiana, pe care am invatat-o uitandu-ma la Rai Uno si Due. Multi copii din ziua de azi invata o limba straina uitandu-se la televizor.
Eu unul nu prea cred in asa-zisele programe educative. Cultura generala ar trebui capatata in scoala, nu la televizor.
Si poate ca ar mai trebui initiata o campanie intitulata "Nu-ti lasa copilul educat de stiri", pentru ca in momentul de fata stirile si-au pierdut de mult rolul de emisiune informativa si s-au transformat intr-un spectacol de violenta (de la pisici batute pana la babe violate si chinezi ciopartiti).
Campania aceasta vine cam tarziu, pentru ca in curand copii nu prea se vor mai uita la televizor si se vor lasa influentati de calculator. Mai ales de internet si de jocuri, pentru ca parintii romani nu prea stau sa citeasca acel 18+ din coltul unor jocuri ca Max Payne sau Doom.