miercuri, 9 ianuarie 2008

Ce sa alegi??

Am ajuns de vreo cateva luni si student in anul II. Numai ca intre timp m-am si angajat. Multi spun ca e prea devreme, altii ca e foarte bine.
Chiar sunt curios sa aflu parerea voastra. Ce ati alege? Un job de viitor, chiar daca nu foarte bine platit la inceput dar care va poate aduce mult mai mult in timp, sau 3 ani de facultate in care doar sa stai cu nasul in cursuri si sa termini magna cum laude. Sau credeti ca pot fi impletite cu succes ambele?
Pana acum am incercat sa le combin dar nu cu prea mare succes. Si acum stau si ma intreb daca facultatea asta chiar ma va ajuta cu ceva mai tarziu. Sper...  Voi ce ziceti pana la urma? Votati sau lasati comentarii. Sunt foarte curios care este parerea voastra.

12 comentarii:

Petru spunea...

lucrez de 3 ani, la facultate nu am mers pentru ca mi-a fost lene dar si pentru ca mi-am dat seama ca nu merita efortul. nu media pro - jurnalism. apropo DOMNU SARBU, IMI DATORATI 3000$ DIN TAXE. VI LE-AM DAT DEGEABA! ACCEPT SI ACTIUNI IN TRUST IN ACEEASI VALOARE. MULTUMESC!

Anonim spunea...

daca cineva se plange pentru 3 ani de facultate in conditiile in care stim noi ce sa intampla acolo, in marea lor majoritate si hai sa nu ascundem dupa deget sau sa facem pe noi pe constiinciosii, cei care fac 5 sau 6 ani de facultate si apoi au rezidentiate de minim 2 ani cu salarii de 6-7 mil pe luna, ce sa mai zica?

Vyk spunea...

Intr-adevar viata celor de la Medicina este una foarte saraca, cel putin la inceput. Dar, sa imi scuzi rautatea, ii obliga cineva sa aleaga aceasta meserie, stiind ce ii asteapta?

Anonim spunea...

pe tine te obliga cineva? nu! sper.
vad ca ai o perceptie individualista. tu esti la o facultate de trei ani la care cine stie cat Dumnezeu se invata si te plangi in schimb ei nu au voie pt ca stiau ce ii astapta? ma faci sa rad. la ce te asteaptai? nu exista facultate usoara, ai fi uimit sa vezi ce se invata si la ANEFS.
si dupa cum cred, acel salariu se poate sa-ti fi luat mintile sa te faca sa crezi ca facultatea e grea si inutila (da, aia a ta de trei ani) dar spune-mi o meserie de viitor care sa nu necesite mai mult decat un liceu absolvit.

Vyk spunea...

Nu sunt individualist. Am realizat doar ca, cel putin in domeniul jurnalistic, facultatea e prea putin importanta. Ceea ce stii sa faci si cum faci conteaza. Da, si facultatea are partile sale bune, nu contest asta. Dar nu cred ca cei trei ani de stat pe bancile unei facultati, dealtfel de doi bani Hyperion, imi vor aduce o slujba la sfarsit doar pe baza diplomei.

Ionut spunea...

Ai incercat sa le combini, dar nu cu prea mare succes? Stai linistit Victoras, ca am fost eu la toate cursurile, si iti spun ca mare lucru n-ai pierdut.
Facultatea noastra este, scuzati-mi expresia, de rahat. Si daca mai aud o data expresia "cine vrea sa invete, invata", ma arunc pe geam. Foarte bine ca te-ai angajat. Eu sapte luni m-am dus la un ziar si m-am tot plans ca stau degeaba pe acolo, pentru ca pur si simplu nu prea ma punea nimeni sa fac nimic. Insa in acele sapte luni de stat in redactie, am invatat mai multe decat intr-un an si jumatate de facultate. Si nici nu ma duceam in fiecare zi la serviciu, ci de vreo trei-patru ori pe saptamana si stateam pe acolo vreo trei ore.
Asadar, lucrand in presa inveti urmarindu-i pe ceilalti. La facultate inveti ceva chestii, dar atat timp cat nu le pui in practica, le tii in cap pana la un moment dat,cand o sa le uiti.
La stat poate ca se invata mai mult, dar oamenii aia nu prea au timp sa se angajeze. Asadar, Victor e un caz fericit, castiga si bani si nici nu pierde prea multe la facultate (la noi intotdeauna vacanta incepe cu o saptamana inainte de ceilalti si se termina la o saptamana dupa).

Anonim spunea...

Howzit!
In primul rand nu cred ca zice nimeni ca e inutila facultatea in sine, ci doar prezenta la cursurile de zi cu zi. In al doilea rand, o facultate pe profil uman gen jurnalism, realtii internationale, europene sau intergalactice sau alte profiluri din astea inventate peste noapte sau nu cred ca are capacitatea de a te forma ca jurnalist sau ca specialist in relatii, ci doar de a te introduce in meserie si vorba vine de a iti asigura un anumit nivel de gandire. In aceste cazuri se porneste usor de la practica si cu mult noroc se ajunge la un job mai mult sau mai putin stabil. Ideea e ca daca te-ai duce la aceste firme nefiind student eu cred foarte serios ca ar stramba din nas, chiar daca ei stiu foarte bine ca nu se invata mare lucru acolo. Asta o spun din experienta multor discutii cu specialisti HR s patroni. Cum era expresia aia? "Meseria se fura nu se invata." Da, sunt multe facultati in Romania, mai ales cele private care ofera "servicii" mult sub standardul dorit. Dar cred ca deja se stie care sunt acestea, incat cine le alege o face pe propria piele si raspundere. Pana la urma pe multi,din diferite motive, ii intereseaza diploma.
Anyway, in al doilea rand cine face o facultate de 5, 6 ani (aici intra evident medicina, umana sau vetrinara, inginerii,chimisti,fizicieni, cu facultatile lor, avand in vedere ca acum a devenit cam oblig sa faca si masterul si mai sunt vreo 2 specimene), cine face o asemenea facultate si apoi castiga 6-7 milioane tre sa fie FUCKING RETARDED. Nu am intalnit doctor care sa castige mai putin de 12 milioane, tanar evident, un an de zile de activitate sau ceva de gen. La fel si la ingineri, chimisti aici daca te pricepi exista o cautatre surprinztor de mare cu salarii de la 20 mil in sus. Un inginer chimist care are cunostinte solide din fac se duce cu salar de baza la 800 de euro. Nu e gluma...look it up. La fel si pt medicii de toate neamurile.
Intr-o concluzie ambigua la un comentariu dezordonat: DA, multe facultati nu te invata nimic folositor, dar ai nevoie de ele. Un rau necesar s-ar spune, iar la stat, DA, inveti foarte mult si cu siguranta iesi cu un cap mai plin decat cand ai intrat, dar cat din ce inveti folosesti? intrebare pt facultatile din politehnica mai ales?

Anonim spunea...

Adevarul este ca e foarte bine sa ai si un job in timpul facultatii, insa acum depinde la ce facultate esti student si mai depinde cat timp liber ai pentru a-l acorda job-ului. Eu inca sunt in cls a 12-a, insa chiar imi doresc ca din primul an(daca se poate), daca nu anul 2, sa imi iau un job undeva. Conteaza cat de cat nishte bani in plus. Dragosh

Unknown spunea...

stiu ca aici se discuta cu totul si cu totul altceva...dar mia sarit in ochi "studenti la medicina" si vreau sa intreb ceva: trecand peste pasiunea si dorinta de a ajuta pe care o am deja, merita sa dai la medicina? eu am de ales intre medicina si stiinte economice

Anonim spunea...

Merita. Daca te crezi capabila merita. Chiar daca stai multi ani ca sa ajungi la stadiul de doctor, probail vei fi maritata si cu copil cand termini studiile obligatorii unui doctor complet, chiar daca o sa pierzi multe multe nopti invatand cat timp prietenii de la alte facultati petrec cine stie pe unde, chiar daca programul impus de facultate este asemanator unui job fulltime dar mult mai obositor, chiar daca vei avea multi bani de dat pe carti, mancare "rapida", camin, poate si taxa de studiu si poate si pegatire...cu toate astea sa stii ca merita daca te crezi capabila fizic si mental de asa ceva. Eu as vrea sa am aceste calitati dar...raman in business si jegmanesc lumea :).
PS: daca iti faci probleme de viitorul financiar al unui doctor, don't worry. Un doctor bun va avea intotdeauna un loc de cinste in orice societate, si ceea ce se cauta are si un pret pe masura nu? Legea pietei.
Multa bafta, indiferent de ce alegi.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

E bine sa ai un job in timpul facultatii, iti si asiguri o sursa de bani, dar si inveti cum e intr-o firma etc, chestii ce-ti vor fi foarte utile in viitor. Totul este sa nu neglijezi scoala pentru munca, sa ai capacitatea de a realiza un (cat de cat...) echilibru.
Poti, "daca vrei cu adevarat...".

E, oricum, o chestiune de...placere si/ sau obisnuinta a fiecaruia. Daca e o necesitate, asta fiecare stie, pentru sine.
Bafta !

Alex spunea...

Salut!
Dadeam un search pe Google despre subiect si am ajuns aici.
Cred ca de preferat ar fi daca ai ales sa faci o facultate sa te tii de ea. Daca te poti imparti si cu scoala si cu serviciul e foarte bine, dar asta depinde la ce facultate esti si cat esti de serios. Eu sunt anul I la Poli, Calculatoare si profesorii ne zic sa nu ne angajam din ani mici. Au dreptate, cel putin eu nu as fi putut face fata.